Start
Uppåt

 

 

 

 

 

 

 

 

Nils Ragnar Nyman

Ragnar föddes den 13 september 1898 i ett litet hus, i närheten av Scottlandshus i Roalöv.

Ragnars föräldrar hette Nils och Sigrid Nyman.

Ragnar gick i Roalövs skola. Läraren hette Ester Andersson, samma lärare som även Lennart och Torsten senare hade.

Ragnar, hans bror Sigfrid och deras far Nils jobbade samtidigt på Kristineberg 1913.

1915 tjänade Ragnar under ett eller två år på en gård i Torsebro som hette Trelleborg. Han fick under denna tid in en sten genom fönstret i ett svartsjukedrama. När han bodde på denna gården var det krigstider och han levererade vid några tillfällen intjänade ägg till Nils och Sigfrid som mött upp vid andra sidan ån i Torsebro. Detta fick ske nattetid då allt som blev över skulle levererats till krigsmakten.

Gården som Ragnar växte upp på låg i närheten av Tryggaregården där Svea Rosen tjänade så det var inte så konstigt att de träffades någon gång i början av 1920-talet. De brukade träffas i smyg under ett äppelträd mellan Tryggaregården och ett litet torp där Karl Nilsson bodde, samma Karl som senare flyttade till Fornahässle och gifte sig med Doris.

Ragnar gifte sig med Svea den 23 februari 1924 i Loshults kyrka.

Som nygifta kom de 1924 som statare till Gustavsfält där Lennart föddes.

Det blev förstås inte så mycket pengar över vid denna tiden så det gällde att hålla reda på utgifterna. Det visade sig snart att det var Svea som var bäst när det gällde den ekonomiska biten så efter andra löningen som nygifta tog Svea över den delen med orden "det där tar jag hand om i fortsättningen". Hon bokförde noga alla inkomster och var noga med att hålla efter utgifterna medan Ragnar gärna spenderade de pengar han fick hand om.

Ragnar ville alltid göra allting med en gång. Han fick erbjudandet att köpa eller arrendera en gård men vågade den gången inte ta några risker.

Efter Gustavsfält fick Ragnar 1925 en plats på Scottlandshus och de flyttade då till Palmastället, som tillhörde gården, där de kunde ha en egen bit jord med några grisar och höns.

Detta var nästan som att flytta hem igen för Ragnar då föräldrahemmet endast ligger ca 150 m bort. Nils och Sigrid bodde från början 10 meter ifrån detta hus, den andra sidan vägen.

Ragnars bror Sigfrid tog över Nils hus efter hans död 1926.

Nils, Ragnar och Sigfrid tjänade samtidigt på Scottlandshus. De var alla statare.

Lennart slog en dag i sönder en vas och Sigrid blev rasande. Lennart som låg bra till hos Nils sprang och ställde sig mellan benen på honom, varefter Nils utbrast "nu kan du komma kärring" (berättat av Hilda).

Lennart blev hjälte en gång på Scottlandshus när han i en brand räddat en väldigt värdefull och prisbelönad tjur samt kor och kalvar. Hela ladugården brann ner men Lennart fick hela 25 kr.

Lennart hade på Palmastället också en egen farm med massor av kaniner som han själv slaktade och sålde, endast 10 år gammal.

Ragnar och Svea umgicks mycket med Olof och Rut Malm.

Stig har sitt första minne från Olof och Rut Malm när han hos dem ramlade och slog upp ett stort jack i pannan.

Emil och Emeli, kusin till Ragnar, och deras son Artur i Åby umgicks man också mycket med. Emeli hade också någon form av släktskap med Haaks, Nils svärmor.

Hilding Johansson (Bilrat) var Ragnars bästa vän och de jobbade ihop på Gustavsfält och Scottlandshus.

Andra nära vänner var Einar Nilsson, bror till Ragnar Nilsson, som var gift med Ragnars syster Astrid.

Bror Bjelkegren var en annan bekant till Ragnar. De kände båda Karl Nilsson, som senare flyttade till Fornahässle.

Ragnar blev senare erbjuden att köpa Bjelkegrens hus.

Brandins i Färlöv var bekanta till familjen. Lennart var kompis med Agne och Torsten med Ingvar.

Vendéns i Färlöv är släktingar till Ragnar Nilsson, Ragnars svåger.

Bössaregården var en statarelänga till Kristineberg där de gick och klippte sig för 25 öre.

Torsten var dräng hos Sofidalaren 1941 där han körde hästarna.

Stig och Torsten hade en lärare som hette Alfred Larsson i Färlöv som var dålig och hade ett häftigt humör men han var bra på att teckna. Lindgren hette en annan lärare som var mycket sträng men ändå bra.

Rosengren hette Lennarts lärare i sexan.

En gång när Ragnar, Svea och faster Hilda var i kyrkan kom Torsten försent och fick sin enda "lusing".

1938 var Torsten och Stig inlagda för schalakansfeber på isolering i Strö. Stig var omöjlig att ha kvar så han blev hemskickad efter en vecka. Han blev alldeles rasande när han fick veta att sköteskorna stal hans godis som mor hade med sig vid sina besök. Svea kom ofta och hälsade på sina barn. Torsten blev dock inte av med sin smitta så han blev senare flyttad till Yngsjö. Efter 6 veckor kom dock även Torsten hem till mor och far på Palmastället i Roalöv. Stig blev dock sjuk en andra gång och blev då inlagd i Kristianstad.

Lennart flyttade ett tag 1938 till Eslöv där han fått jobb som snickarlärling hos Johan Nilsson, där morbror Holger var arkitekt.

Ragnar hade börjat få problem med ischias och fick istället jobb inomhus som stalldräng där han skötte hästarna vilket var ett torrare och lugnare jobb.

1939 flyttade Ragnar och Svea till Hamilton Hill troligen p.g.a. att Ragnar återigen blivit tvungen att jobba på fälten.

Man fick bo i högra delen av ett hus mitt emot huvudgården. Torsten och Stig sov i utdragssoffan i köket. Lennart fick ett eget rum.

Det var mycket hårda vintrar 1940-42 och militären låg inkvarterade på logen vilket var kul för Torsten och Stig som fick godis och pengar.

Torsten började 1940 som springpojke hos bagaren i Vinnö. Han jobbade i brödrummet. Under kriget fick man inte sälja färskt bröd så det fick lagras en dag.

Torsten och lillebror Stig körde vid ett tillfälle 1941 fönsterbågar från Hamilton Hill till Torsebro där de skulle glasas. När Torsten gick in till snickaren så skenade hästen med Stig skrikande på vagnen. Den stannade dock efter en bit vid snickarens trädgård och som tur var så blev ingen skadad.

Lennart flyttade hemifrån 1942 efter att han börjat en tjänst vid järnvägen i Kristianstad. Samma år flyttade Torsten till Maglehem och började som bagarlärling.

Jöns Persson och Gösta Persson var rättare (förmän) på Hamilton Hill.

Stig blev en gång utskälld, vid 9-års ålder, efter att ha blivit ertappad för att ha "smitit" från sin uppgift att vakta grisarna och utbrast då "måtte Jöns vara död när jag ska börja jobba".

I oktober 1945 flyttade familjen till Sveas föräldrahem i Killeberg efter att Sveas mor Hanna blivit gammal och fått svårt att sköta om hemmet och sin man Ola. Hanna dog strax före jul året efter.

Ragnar fick jobb på Rooths snickerifabrik i Killeberg. Han har lagt otaliga timmar på trädgården i Killeberg med att driva upp grönsaker, få fram de godaste hallonen och de vackraste tulpaner.

Ragnar har alltid varit glad för barn och hade inga problem med att skämta och komma med snabba kommentarer.

1956 fick Ragnar sin första hjärtinfarkt p.g.a. stressigt arbete. Efter detta var han ofta sjuk med svagt hjärta och svår värk i bl.a. kinden. Han dog den 5 februari 1978 efter en tid på lasarettet i Hässleholm.

Ragnars syskon

Nils (f.1887 d.1896 begravd tillsammans med Nils och Sigrid i Färlöv),

Hilda (891126) g.m. Joel Risberg begravd i Kviinge Hanaskog) barn Margit, Dagny och Gun

Astrid (f.1900 d.1932 gm Ragnar Nilsson (f.1899 d.1975 begravd i Färlöv), barn Reinhold

Sigfrid (f.050215 d.1993) gm Greta (f.1905 d.1989) begravd i Färlöv) barn Viola, Astrid, Gösta, Conny och Siv

Gösta (f.080115, d.910708 begravd i Kristianstad) g.m. Berta, barn Bertil och Olle.

Övrigt

Den 15 mars började alla arrenden så den 14:e var ofta den stora "flyttdagen".

Stig Johansson, forskare i Färlöv.

Sigfrids sonson Joakim bor nu i huset som tidigare bebotts av Nils och Sigfrid.

Granngården till Trelleborg i Torsebro heter Ebbetorp och bebos idag av Rune Carlsson som fortfarande brukar sina 38,5 tunnland.

Andra bekanta till familjen var Olof (f.1889 d.1950) och Rut (f.1894 d.1971) Malm

När man kör mot Scottlandshus så ligger först Nils och Sigrids hus på vänster sida, sedan 50 meter längre fram till höger ligger Nillas och en bit in på högersida Malms och ytterligare ca 100 meter därefter ligger Palmastället på vänster sida som är sista huset innan man kommer fram till Scottlandshus.

                                                                            Skicka gärna ett email till janpnyman@hotmail.com om ni har några kommentarer eller sypunkter