Start
Uppåt

 

 

 

 

 

 

 

 

Rosén och Jösse släkten

Ola och Hanna Rosén fick 7 barn, Erik Ragnar, Anna, Karin, Svea, Olle, Greta och Holger.

Erik Ragnar åkte till USA våren 1915 och kom bara tillbaka vid ett besök 50 år senare.

Anna åkte till Amerika i maj 1916, hon kom till Armstedt för pengarna räckte inte längre. Hon gifte sig den 16 mars 1918 i Dillon Montana med Jacob Madsen och fick dottern Helena, Jacob dog året efter så Anna åkte tillbaka till Sverige, kanske även för att hennes far var väldigt sjuk.

Olle fick 1925 en biljett av Ragnar och flyttade dit och jobbade i en gruva i Anaconda. Han flyttade hem 1932 efter att ha fått brev från Greta som var mycket sjuk och ville att han skulle komma hem. Greta dog dock innan Olle kom hem. Han tiggde sig till pengar för hemresan vilket tog lite tid och han missade båten i New York och därmed även Greta. Han var förlovad med Olga. Helena var nere och postade ett brev när Olle anlände till stationen i Bjärnum några veckor efter Gretas begravning.

Tack vare Holger, som bodde i Eslöv, stannade Olle kvar i Sverige. Olle fick jobb på samma firma som Holger och träffade dessutom sin blivande hustru Iris som bodde granne med Holgers fru Sonja.

Familjekortet som togs 1920 har en inmixad bild av Ragnar som eventuellt är från ett kort som togs på Anna och Ragnar innan hon åkte hem till Sverige.

Hannas föräldrar hette Jöns och Sissa Jönsson.

Jöns Jönsson (Hyltejössen) föddes den 27 januari 1813 på Hyltegården i Jonstorp. Han gifte sig den 26 december 1846 med Sissa Pehrsdotter från Visseltofta.
Nygårdsjössens, Anderssons och Hyltejössens var de tre gårdarna i Jonstorp.
Han dog 1901.

Olas föräldrar hette Berndt och Anna Olsson.

Berndt Olsson föddes den 16 augusti 1843 i Vekarum 4 i Mörrum.
Han gifte sig med Anna Olsdotter i april 1875 i Hässleholm.
Han blev skadeskjuten i ansiktet på sin bröllopsdag. Han fick en stålkonstruktion inopererad och hade efter detta alltid skägg.

De bodde senare på Drottninggatan i Hessleholm. Olas bror Martin bodde också här.
Berndt dog den 24 april 1924 i Hässleholm.

Ola Rosén, född Olsson den 25 juli 1875 i Röinge i Hässleholm.
Han värvade sig och tog då namnet Rosén 1895. Han bodde i bl.a Pugerup och Eslöv. Han jobbade i början som mjölkutkörare. Olas första lärojobb var vagnmakeri i Eslöv och började senare som snickarlärling.

Hanna Rosén, född Jönsdotter den 22 mars 1869 i Jonstorp i Visseltofta.
Hon tjänade tidigt på Kastberga utanför Eslöv.
Hanna var mycket vidskeplig och talade ofta om olika ordspråk, som ex.
- "Om en sten från en bakugn ramlar ner på brödet så kommer det att ske en dödsolycka"
(Innan Jacob Madsen (Annas första man) dött hade en stor sten lossnat från en ugn.)
- "Yxan fick aldrig sitta kvar i huggkobben för annars skulle det ge otur.

En gång när Hanna varit och hjälpt sin syster Tilda i Marestorp så hörde hon ett ljud ifrån sidan av vägen. Där låg Tildas man Olof som var döfull efter att ha varit hos handlare Artur Olsson i Killeberg, - "du Hanna, om du hjälper mig hem, så ska du få lutfisken jag köpt i Killeberg. Hjälp mig hem och bär lutfisken". Då svarade Hanna, " jag bär inte lutfisken till Marestorp, den kan ligga kvar här tills jag kommer tillbaka". Hon visste att hon inte skulle få behålla lutfisken om hon hade tagit den med sig.

Ola träffade Hanna Jönsdotter vid ett mjölkbord. De gifte sig den 26 december 1896 i Gudmuntorps kyrka.

Hanna och Ola arbetade båda på en gård i den lilla byn Brostorp som ligger strax intill Pugerup.
De var inte gifta när förste sonen Eric Ragnar föddes. I dopboken i Gudmuntorps kyrka står antecknat fader okänd. Vi vet emellertid att det var Ola som höll i barnet när han döptes, trots att Ola inte var myndig, dvs 21 år när barnet föddes. Alltså kunde de inte gifta sig utan att skriva till kungen eller vänta tills Ola fyllt 21. Inför dopet har han därför troligen, inspirerad av den ekonomiska Hanna, nekat till faderskapet i annat fall hade han fått böta 50 kronor för det som enligt dåtida lag kallades lönskaläge. De prengarna ansåg de sig nog ha bättre använding för.

Ola följde med Hanna till hennes hemort i Jonstorp. De roade sig ofta på en ö vid Liasjön.

Ola byggde ett hus i Hässleholm åt sina föräldrar och för att klara det ekonomiska bad han sin halvbror Anders i USA att skicka pengar. Ola fick 500 dollar till bygget vilket Anders krävde ut med ränta vid bouppteckningen efter Bernts död. Efter detta hade dessa bröder lite svårt att komma överens.

Hanna dog den 22 december 1946 och Ola den 5 augusti 1958, båda i huset i Killeberg.

Anders Nordström (Ola Roséns halvbror som Anna hade innan hon träffade Bernt), kom hem från USA 1909 och gick då efter en "hästkarta" från 1860 för att ta sig från Rödeby till Granhult, vilket inte var det lättaste.
Han hade ett arv med sig till en flicka?
"Han har hälsningar från min bror" - "jasså, bara hälsningar"?

Olga Persson, född Nilsdotter 1882 (dotter till Hannas syster Bengta) gifte sig med, sin avlidna moster Tildas, make Olof Persson.
Olga flyttade 1925 till Marklunda, där Holger hjälpte Ola att reparera hennes nya hus.

                                                                            Skicka gärna ett email till janpnyman@hotmail.com om ni har några kommentarer eller sypunkter